Spiritualiteit en de kunst van het wielrennen

Sinds een aantal jaren hoor ik bij die niet door iedereen geliefde groep van weggebruikers, die alsmaar lijkt te groeien: wielrenners. Ik weet het: het is een weinig originele sport. Alleen al in mijn dorp Schoonrewoerd, onder de rook van Leerdam, zijn er legio mannen en een enkele vrouw die met grote regelmaat op de fiets kruipen om wat kilometers te maken door ons polderlandschap, dat zich uitstekend leent voor mooie ritten. Het merendeel van hen zal het voor de ontspanning doen, en om redenen van gezondheid, conditie en het iets slankere lijf – maar ik heb gemerkt dat twee andere motieven ook een belangrijke rol spelen: prestatie en contemplatie. Sluiten die elkaar uit? Vaak wel, maar misschien niet voor wie echt spiritueel leert fietsen.

Lees verder in Streven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *